| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Lectures virtuals

Page history last edited by Damià Gallardo 13 years ago

Divendres 25 de març // 19.00h // Espai 1

 

En aquesta sessió  us volem convidar a conèixer algunes experiències molt rellevants al voltant dels clubs de lectura on-line:  

Què llegeixes? portal amb fòrums de discussió sobre llibres on milers de lectors comparteixen les seves lectures

llegim i piulem club de lectura que treballa a través Twitter, però que també manté un blog. La literatura digital i les noves formes d'edició i distribució de llibres estan entre els interessos més recents 

bibarnabloc, el blog de les biblioteques de Barcelona que amb tan sols dos mesos d'edat reuneix l'experiència 2.0 acumulada per les biblioteques de Barcelona a l'hora de difondre les activitats que impulsen.

 

Es tracta, per tant, d'eines que permeten difondre i compartir llibres a milers de lectors, però també són una via d'accés a formes literàries que es desenvolupen exclusivament a la xarxa.

Comments (11)

mnovellon@... said

at 5:38 pm on Mar 22, 2011

mnovellon@... said

at 5:56 pm on Mar 22, 2011

L'oferta a la xarxa de recursos al voltant de la Literatura és gairebé infinita i molt interessant, però no sé si un club de lectura on-line pot substituir la trobada presencial, amb uns companys i companyes que han esdevingut ja col·legues de lectures, amb els que de vegades coincideixes i d'altres no, però amb els que el diàleg flueix i l'estona passa volant. Haver d'escriure les teves impressions i esperar la resposta és més fred i feixuc... o no?

Damià Gallardo said

at 6:02 pm on Mar 22, 2011

De vegades serveix per estimular la trobada 'analògica' entre persones que difícilment s'haurien conegut mai.

Gemma Domingo said

at 7:38 pm on Mar 22, 2011

Jo sóc del parer que tota trobada, sigui presencial o virtual, per parlar de literatura, és una cosa positiva. Hi ha molta gent que es frena a l'hora de compartir en grup unes idees sobre el que llegeix, però que en canvi, sí que s'engresca fent-ho d'una manera remota, a través de fòrums, xats, twits, o com sigui. Llegir és una activitat molt individual, i s'ha de potenciar la possibilitat de traspassar fronteres, i convertir aquesta activitat en una cosa compartida, buscant fórmules que s'acullin a les necessitats de les persones.

Óscar Carreño said

at 12:46 pm on Mar 23, 2011

El club de lectura virtual de Biblioteques de Barcelona, que la Gemma coneix perfectament, és un exemple paradigmàtic i pioner de comentari on-line al voltant de l'obra literària. Em sembla interessant les possibilitats que la no presència física de la gent que debat atorga a l'activitat, en la línia de la revenja dels tímids de la que parla Bauman.

Em sembla interessant també llançar altres qüestions al voltant de clubs de lectura no estrictament virtuals, com els clubs de lectura amb e-readers que fem a Biblioteques de Barcelona o sobre l'experiència de club internacional Barcelona-Medellín que esborra els límits físics de l'espai i possibilita un enriquidor intercanvi d'opinions entre els lectors del lado de aquí i els lectors del lado de allá. Com modifiquen els elements clàssics de debat literari aquests nous models de comunicació? o com s'interpreten els textos literaris rebuts des els nous formats electrònics de lectura?

mmitats@cccb.org said

at 10:14 pm on Mar 23, 2011

El que sí que deu ser molt enriquidor son els clubs de lectura virtuals internacionals. M'agradaria saber, per exemple, què pensen els lectors colombians de l'obra Los informantes de Juan Gabriel Vásquez, segur que tenen punts de vista diferents dels que vam tenir a la sessió que vam fer al CCCB on tots els participants erem d'aquí. Nosaltres no teniem coneixament dels fets dels que parla el llibre però sembla que la majoria de colombians tampoc i això els deu impactar més que a nosaltres, no creieu?

Gemma Domingo said

at 10:44 am on Mar 24, 2011

El que també possibilita les trobades virtuals és la participació dels autors en el debat. Moltes vegades el desplaçament a un espai físic suposa una dificultat a l'hora d'organitzar sessions amb els propis autors de les obres comentades. La virtualitat ofereix la possibilitat que un autor, estigui on estigui, pugui ser present per conversar amb els tertulians.
A les Biblioteques de Barcelona, tant en l'espai del Club de Lectura Virtual, com l'experiència que estem engegant del Club Internacional Barcelona-Medellín, es contempla fermament la possibilitat que l'autor pugui assistir als debats. És una oportunitat d'or, poder assistir a una tertúlia amb un autor colombià que viu a Colòmbia, i que de cap altra manera podríem conèixer els barcelonins.

mmitats@cccb.org said

at 2:25 pm on Mar 24, 2011

És cert Gemma, les trobades amb l'autor son una pràctica esplèndida. Nosaltres n'hem fet vàries i sempre ha estat una experiència molt bona. I recordem també aquella vegada que a través de l'Anella Cultural varem fer una sessió del Klub de lectura amb altres ciutats de Catalunya, si no recordo malament Olot i La Panera de Lleida.

Juanjo Arranz said

at 4:40 pm on Mar 24, 2011

Us proposo un tema de debat. Molts de nosaltres defensem la tesi que una de les raons de l'èxit dels clubs és la vessant relacional que aquests tenen: com, a banda de la socialització de l'experiència lectora, aquest component d'espai facilitador de l'establiment de relacions d'amistat i diàleg és un dels principals atractius a l'hora de participar en un club. Així ho diuen molts usuaris un cop realitzades les avaluacions dels clubs. És evident que aquest component perd pes específic en els formats virtuals. Creieu que això pot afectar-los? Al no tenir tanta potència aquesta formula d'èxit en el format digital, pot fer minvar l'acceptació per part del públic?

Damià Gallardo said

at 5:37 pm on Mar 24, 2011

Precisament pensava fer la brevíssima presentació al·ludint a les diferents possibiblitat que tenim en la vida quotidina de trobar algú que
a) hagi vist alguna vegada el mateix programa de televisió
b) hagi vist alguna vegada la mateix pel·lícula
c) hagi llegit el mateix llibre

Internet augmenta moltíssim l'opció C, que la vida 'analògica' és més rara.

You don't have permission to comment on this page.